54.06
Medycyna
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
54,06 zł
Cena rekomendowana: 60,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: 1-3 dni robocze
+ czas dostawy
+ czas dostawy
Zapłać za 30 dni
Opis
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”.
W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
- Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Szczegóły
Tytuł
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2020
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
777
Format
16.5 x 24.0 cm
Języki
polski
ISBN
978-83-233-3966-3
Redakcja
Kolarzyk Emilia
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788323339663
Data premiery
2016-03-09
Dodałeś produkt do koszyka
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
54,06 zł
Recenzje