19.11
Przewodniki
Pascal
Chalkidiki. Pascal lajt
19,11 zł
Cena rekomendowana: 29,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Zapłać za 30 dni
Opis
Kraina magicznych plaż
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk,
przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwo
Na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.
- Ile gatunków winogron rośnie na Chalkidiki?
- Skąd Grecy biorą drzewka bożonarodzeniowe?
- Gdzie jest balkon Chalkidiki?
- 550 km piaszczystych plaż?
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk,
przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwo
Na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.
Szczegóły
Tytuł
Chalkidiki. Pascal lajt
Autor
Wydawnictwo
Seria
Temat
Rok wydania
2022
Oprawa
miękka
Ilość stron
156
Format
11.5 x 19.0 cm
ISBN
978-83-8103-912-3
Rodzaj
Książka
EAN
9788381039123
Data premiery
2022-05-18
Dodałeś produkt do koszyka
Chalkidiki. Pascal lajt
19,11 zł
Recenzje