15.7
Klasa 1
Zamkor
Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Wydawnictwo:
Zamkor
Oprawa: miękka
Opis
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych. Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.
Szczegóły
Tytuł
Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Autor
Katarzyna Dobrosz-Teperek
, Beata Dasiewicz
Wydawnictwo
Rok wydania
2012
Oprawa
miękka
Ilość stron
72
Format
16 x 23 cm
Języki
polski
ISBN
9788360793879
Rodzaj
Podręcznik
Stan
Nowy
EAN
9788360793879
Data premiery
2019-11-28
Dodałeś produkt do koszyka
Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
15,70 zł
Recenzje