113.79
Chemia
Wydawnictwo Naukowe PWN
Chemia żywności Tom 1
Główne składniki żywności
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Miękka
Opis
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.W tomie 1 opisano:- zakres i rolę chemii żywności;- budowę surowców i produktów żywnościowych;- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;- interakcje składników żywności;- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Szczegóły
Tytuł
Chemia żywności Tom 1
Podtytuł
Główne składniki żywności
Autor
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo
Autor
Opracowanie zbiorowe
Wydanie
1
Rok wydania
2018
Oprawa
Miękka
Ilość stron
458
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788301196257
Redakcja
Sikorski Zdzisław E.
Redakcja
Staroszczyk Hanna
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788301196257
Data premiery
2017-09-30
Dodałeś produkt do koszyka
Chemia żywności Tom 1
113,79 zł
Recenzje