59.9
Biografie, wspomnienia
Marginesy
Co zjadłem przez rok
Wydawnictwo:
Marginesy
Oprawa: Miękka
Opis
“Dowcip Tucciego jest wytrawny jak martini, a jego spostrzeżenia - cierpkie jak cytrynowa tarta” Elizabeth Day
Jedzenie zawsze było integralną częścią życia Stanleya Tucciego: od zupy stracciatella serwowanej w cieniu Panteonu, przez sos marinara gotowany między próbami i przymiarkami kostiumów, po domową pizzę jedzoną z dziećmi przed snem.
Co zjadłem przez rok to swoisty dziennik kulinarny. Tucci rejestruje dwanaście miesięcy pod względem żywieniowym: opisuje wyjścia do restauracji i dania (mniej lub bardziej udane), które mu w nich serwowano; potrawy, które przygotowuje dla siebie i bliskich, przy okazji dzieląc się przemyśleniami na różne tematy: od upływu czasu po poranne zaniki słuchu u dzieci w wieku szkolnym. Pisze też o nieudanych romansach z fast foodami czy testowaniu jedzenia na lotniskach. Czy to kaczka w pomarańczach jedzona z innymi aktorami i przyrządzana przez śpiewające karmelitanki, steki grillowane na spotkaniu z przyjaciółmi, klopsiki robione przez matkę i syna i dzielone przy stole z trzema pokoleniami jego rodziny, te posiłki nadają kształt i bogactwo jego dniom.
Stanley Tucci - aktor, scenarzysta, reżyser i producent filmowy. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, wystąpił w wielu serialach telewizyjnych i spektaklach teatralnych, także na Broadwayu. Otrzymał nominacje do Oscara, nagród Tony i Grammy za najlepszy album mówiony. Zdobył dwa Złote Globy i pięć statuetek Emmy, ostatnią za swój program kulinarny Stanley Tucci: Searching for Italy w 2022 roku. Jego pierwsza książka Smak. Życie i jedzenie ukazała się w Marginesach w 2023 roku.
Jedzenie zawsze było integralną częścią życia Stanleya Tucciego: od zupy stracciatella serwowanej w cieniu Panteonu, przez sos marinara gotowany między próbami i przymiarkami kostiumów, po domową pizzę jedzoną z dziećmi przed snem.
Co zjadłem przez rok to swoisty dziennik kulinarny. Tucci rejestruje dwanaście miesięcy pod względem żywieniowym: opisuje wyjścia do restauracji i dania (mniej lub bardziej udane), które mu w nich serwowano; potrawy, które przygotowuje dla siebie i bliskich, przy okazji dzieląc się przemyśleniami na różne tematy: od upływu czasu po poranne zaniki słuchu u dzieci w wieku szkolnym. Pisze też o nieudanych romansach z fast foodami czy testowaniu jedzenia na lotniskach. Czy to kaczka w pomarańczach jedzona z innymi aktorami i przyrządzana przez śpiewające karmelitanki, steki grillowane na spotkaniu z przyjaciółmi, klopsiki robione przez matkę i syna i dzielone przy stole z trzema pokoleniami jego rodziny, te posiłki nadają kształt i bogactwo jego dniom.
Stanley Tucci - aktor, scenarzysta, reżyser i producent filmowy. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, wystąpił w wielu serialach telewizyjnych i spektaklach teatralnych, także na Broadwayu. Otrzymał nominacje do Oscara, nagród Tony i Grammy za najlepszy album mówiony. Zdobył dwa Złote Globy i pięć statuetek Emmy, ostatnią za swój program kulinarny Stanley Tucci: Searching for Italy w 2022 roku. Jego pierwsza książka Smak. Życie i jedzenie ukazała się w Marginesach w 2023 roku.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Marginesy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
ul. Mierosławskiego 11A
01-527 Warszawa (PL)
tel:
email:
Szczegóły
Rok wydania
2025
Oprawa
Miękka
Ilość stron
ok. 368
ISBN
978-83-68367-32-4
Kraj produkcji
PL
Rodzaj
Książka
EAN
9788368367324
Data premiery
2025-06-21
Dodałeś produkt do koszyka

Co zjadłem przez rok
59,90 zł
Recenzje