51.39
Książki
Grafika
Compendium Ferculorum
Wydawnictwo:
Grafika
Oprawa: twarda
51,39 zł
Cena rekomendowana: 72,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Szczegóły
Rok wydania
2024
Oprawa
twarda
Ilość stron
200
Format
170 x 240 mm
ISBN
978-83-68063-02-8
Rodzaj
Książka
EAN
9788368063028
Data premiery
2024-06-12
Dodałeś produkt do koszyka
Compendium Ferculorum
51,39 zł
Recenzje