46.16
Książki
Dwie Siostry
Daj gryza (Uszkodzona okładka)
Smakowite historie o jedzeniu
46,16 zł
Cena rekomendowana: 69,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Outlet: uszkodzenie okładki bez wpływu na treść
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy,
Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone,
Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam;
Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Aleksandra i Daniel Mizielińscy — Cieszący się międzynarodowym uznaniem graficy, twórcy książek i stron internetowych. Absolwenci Wydziału Grafiki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Autorzy wielu książek, m.in. Miasteczko Mamoko, D.O.M.E.K., Mapy, Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych i Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Laureaci licznych nagród i wyróżnień, w tym prestiżowego międzynarodowego wyróżnienia BolognaRagazzi Award 2010 za książkę Co z Ciebie wyrośnie? oraz francuskiej Prix Sorcières 2013 i włoskiej Premio Andersen 2013 za Mapy. Ich książki zostały przetłumaczone na ponad 30 języków.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy,
Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone,
Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam;
Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Aleksandra i Daniel Mizielińscy — Cieszący się międzynarodowym uznaniem graficy, twórcy książek i stron internetowych. Absolwenci Wydziału Grafiki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Autorzy wielu książek, m.in. Miasteczko Mamoko, D.O.M.E.K., Mapy, Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych i Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Laureaci licznych nagród i wyróżnień, w tym prestiżowego międzynarodowego wyróżnienia BolognaRagazzi Award 2010 za książkę Co z Ciebie wyrośnie? oraz francuskiej Prix Sorcières 2013 i włoskiej Premio Andersen 2013 za Mapy. Ich książki zostały przetłumaczone na ponad 30 języków.
Szczegóły
Tytuł
Daj gryza (Uszkodzona okładka)
Podtytuł
Smakowite historie o jedzeniu
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2020
Oprawa
twarda
Ilość stron
112
Format
27.2x37.0 cm
Języki
polski
ISBN
978-83-8150-106-4
Tytuł tomu
Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Rodzaj
Książka
Stan
Uszkodzony
EAN
9788381501064
Dodałeś produkt do koszyka
Daj gryza (Uszkodzona okładka)
46,16 zł
Recenzje