16.8
Medycyna
Medical Education
Dieta w cukrzycy typu 2
Wydawnictwo:
Medical Education
Oprawa: Miękka
Opis
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna. Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Kraj produkcji: Polska
Szczegóły
Tytuł
Dieta w cukrzycy typu 2
Autor
Aleksandra Cichocka
Wydawnictwo
Rok wydania
2019
Oprawa
Miękka
Ilość stron
24
Format
19.0x23.0cm
Języki
polski
ISBN
9788365471109
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788365471109
Kraj produkcji
PL
Producent
Medical Education Sp. Z o.o. Sp. k.
Dodałeś produkt do koszyka

Dieta w cukrzycy typu 2
16,80 zł
Recenzje