44.17
Historia
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Seria:
BYZANTINA LODZIENSIA
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
44,17 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum.Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)
Szczegóły
Tytuł
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
Podtytuł
Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.
Autor
Maciej Kokoszko
, Krzysztof Jagusiak
, Zofia Rzeźnicka
Wydawnictwo
Seria
BYZANTINA LODZIENSIA
Rok wydania
2015
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
672
Format
16.5x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788379694464
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788379694464
Dodałeś produkt do koszyka
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
44,17 zł
Recenzje