44.17
Historia
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Pokarm dla ciała i ducha
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Seria:
BYZANTINA LODZIENSIA
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
44,17 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów ? kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (?) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (?) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (?) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)
Szczegóły
Tytuł
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Podtytuł
Pokarm dla ciała i ducha
Wydawnictwo
Seria
BYZANTINA LODZIENSIA
Wydanie
1
Rok wydania
2014
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
608
Format
16.5x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788379694563
Redakcja
Kokoszko Maciej
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788379694563
Dodałeś produkt do koszyka
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
44,17 zł
Recenzje