44.17
Książki
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
44,17 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
Szczegóły
Tytuł
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Podtytuł
Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Autor
Zofia Rzeźnicka
, Maciej Kokoszko
Wydawnictwo
Temat
Rok wydania
2016
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
260
Format
17.0x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788380884786
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788380884786
Dodałeś produkt do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
44,17 zł
Recenzje