44.17
                                            Książki
                                            Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
                                        
                                        
                                                Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
                                                
Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
                                            
                                                                                            
                                                                                                                                                                                    
                                                                                        
                                                                                                            Wydawnictwo:
                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                            
                                                            Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                
                                                                                                                                                    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
                                                                                            
                                                    44,17 zł                                                
                                                                                            
                                                        Cena rekomendowana: 49,90 zł                                                        
                                                            
                                                            
                                                    
                                                                                                                                        
                                            
                                            
                                            
                                            
                                            
                                                                                            Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
                                                        
                                                    Produkt chwilowo niedostępny                                                
                                                                                                                                                            
                                                            Powiadom o dostępności
                                                        
                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                    Opis
                                Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
                            
                        Szczegóły
Tytuł
                                        Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
                                    Podtytuł
                                            Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
                                        
                                                                                                            Autor                                                                                                    
                                                
                                                                                                                                                                        Zofia Rzeźnicka
                                                                                                                ,                                                                                                                                                                        Maciej Kokoszko
                                                                                                                                                                                                                    
                                            
                                                                                                                                                                        Wydawnictwo                                                                                                                                                            
                                                
                                            Rok wydania
                                            2016
                                        Oprawa
                                            Miękka ze skrzydełkami
                                        Ilość stron
                                            260
                                        Format
                                            17.0x24.0cm
                                        Języki
                                            polski
                                        ISBN
                                            9788380884786
                                        Rodzaj
                                            Książka
                                        Stan
                                            Nowy
                                        EAN
                                            9788380884786
                                        Kraj produkcji
                                            PL
                                        Producent
                                            
                                                Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
                                                
                                                    
                                                    
                                                
                                            
                                        Dodałeś produkt do koszyka
        
                        
                        
                            Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
                        
                    
                                            
                    
                    
                    44,17 zł
                                                    
                                                    
Recenzje