loading
Status zamówienia
61 651 55 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
276.99 Medycyna PZWL Wydawnictwo Lekarskie
276,99 zł
279,00 zł
Cena regularna: 279,00 zł (-1%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 229,11 zł (+21%)
Wysyłka: 1-2 dni robocze
+ czas dostawy
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.

W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).

Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.

Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.

ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI

ŻYWIENIE

    Trawienie i przemiana materii
    Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
    Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
    Biochemia wysiłku fizycznego
    Bilans energetyczny
    Planowanie aktywności fizycznej
    Budowa i skład ciała
    Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
    Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
    Wartość odżywcza produktów spożywczych
    Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
    Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
    Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
    Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
    Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
    Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
    Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
    Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
    Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
    Zaburzenia odżywiania
    Alkohol a sport

DIETETYKA

    Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
    Przygotowanie do wysiłku
    Regeneracja powysiłkowa
    Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
    Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
    Kobieta sportowiec
    Sportowiec z cukrzycą
    Sportowiec wegetarianin
    Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
    Psychologia i odżywianie
    Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała

SUPLEMENTY DIETY

    Suplementy diety w sporcie
    Suplementacja i żywienie, a doping

PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI

    Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
    Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
    Metody oceny sposobu żywienia
    Metody oceny stanu odżywienia
    Monitoring medyczny sportowców
    Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
    Dieta osób aktywnych
    Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
    Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
    Ciekawostki żywieniowe

Szczegóły

Wydanie
1
Rok wydania
2020
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
1180
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788320055870
Redakcja
Krzysztofiak Hubert
Redakcja
Krzywański Jarosław
Redakcja
Frączek Barbara
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788320055870
Data premiery
2019-05-24

Recenzje

Brak recenzji
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
276,99 zł
279,00 zł
Cena regularna: 279,00 zł (-1%)
Najniższa cena z 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 229,11 zł (+21%)
Wysyłka: 1-2 dni robocze
+ czas dostawy
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Dietetyka sportowa - Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.), Barbara Frączek
Dietetyka sportowa
Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak (red.), Barbara Frączek
276,99 zł
279,00 zł
Przejdź do koszyka
276,99 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
Tami
O firmie
Dane firmowe
dobraksiazka.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO