6
Książki
Dragon
Dobra kuchnia Kuchnia śląska
Opis
Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu. Na śląskim stole królują: wodzionka zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2011
Oprawa
Miękka
Ilość stron
48
Format
13.5x21.0cm
Języki
polski
ISBN
9788362521821
Rodzaj
Książka
EAN
9788362521821
Data premiery
2011-08-27
Kraj produkcji
PL
Producent
WYDAWNICTWO DRAGON PL
Dodałeś produkt do koszyka

Dobra kuchnia Kuchnia śląska
6,00 zł
Recenzje