39.9
Pozostałe
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Oprawa: Miękka
Opis
Celem niniejszej książki jest przedstawienie doświadczenia podstawowej konserwacji i katalogowania księgozbiorów w formie poradnika dla osób nieposiadających specjalistycznego wykształcenia w zakresie konserwacji użytkowych zbiorów bibliotecznych. Poradnik powstał na podstawie osobistych doświadczeń autorki, postawionej przed koniecznością zabezpieczenia zbiorów bibliotecznych oo. redemptorystów w czeskich Tasovicach nad Dyją. Zawarte w książce praktyczne informacje pozwalają na ocenę stanu księgozbioru, podstawową konserwację książek, stworzenie odpowiednich warunków przechowywania zbiorów bibliotecznych, ich skatalogowanie oraz uniknięcie ewentualnych błędów w procesie konserwacji i restauracji.Porady i wskazówki mogą być użyteczne przy bieżącej nieinwazyjnej konserwacji oraz restauracji m.in. w małych bibliotekach, bibliotekach szkolnych i księgozbiorach prywatnych.
Szczegóły
Tytuł
Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
Autor
Sherengovskaya Ekaterina<br />
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2014
Oprawa
Miękka
Ilość stron
95
Format
15.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788323337270
Rodzaj
Książka
EAN
9788323337270
Data premiery
2014-08-26
Kraj produkcji
PL
Producent
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Dodałeś produkt do koszyka

Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
39,90 zł
Recenzje