14.99
Reportaż
Świat Książki
Dzień miodu
Wydawnictwo:
Świat Książki
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Opis
Jesienią 2003 roku Annie Ciezadlo spędziła miodowy miesiąc w Bagdadzie. Przez sześć kolejnych lat mieszkała na przemian w Bejrucie i Bagdadzie, jadła przy jednym stole z szyitami i sunnitami. W przejrzystej, inteligentnej prozie Ciezadlo wykorzystuje tradycje kulinarne, by pokazać pełen życia Bliski Wschód, jakiego większość ludzi zachodu nigdy nie miała okazji oglądać. Poznajemy Ruę, młodą Kurdyjkę, która marzy o przemierzeniu świata, miłośnika książek Abu Rifaata, Salamę al-Chafadżi, dentystkę, której, mimo zamachów na jej życie, udaje się zostać najpopularniejszą w Iraku kobietą politykiem oraz Umm Hassane, teściową Ciezadlo, która uczy ją gotować wyjątkowe domowe potrawy (na końcu książki znajdują się przepisy na smakowite bliskowschodnie dania).Wraz z Autorką trafiamy w głąb Bliskiego Wschodu w historycznym momencie, kiedy nadzieja zderza się z lękiem. Dzień miodu to namalowany z odwagą i współczuciem obraz życia zwykłych ludzi w czasie konfliktu zbrojnego poruszające świadectwo siły miłości i gościnności, dzieki którym można przezwyciężyć dramat wojny. Wyraziste wspomnienia z życia na ogarniętym wojną Bliskim Wschodzie. Ciezadlo, zanurzając się w temat gotowania i jedzenia, szuka oparcia, a znajduje klucz do zrozumienia ludzi, którzy musieli przetrwać lata krwawego konfliktu. Ta ambitna i wielopłaszczyznowa książka to uczta dla umysłu i dla serca.Kirkus Reviews Przykuwająca uwagę, przenikliwa, poruszająca książka o odważnych ludziach w koszmarze wojny, opisywanych z czułością i humorem. Ważną rolę odgrywa tu jedzenie - to ono ukazuje kolejne warstwy kultury, historii i cywilizacji, odsłania normy zachowania i poczucie tożsamości. Ta książka to prawdziwa uczta, którą należy się rozkoszować.Claudia Rodden, autorka The New Book of Middle East Food Ciepła, zabawna, przerażająca, zachwycająca, szaleńczo inteligentna debiutancka książka, która zapada w serce i pozwala zobaczyć Bliski Wschód - i cały świat - z głęboko humanistycznej perspektywy. A jeśli tego mało, jest w niej jeszcze rozdział poświęcony przepisom. Do kupienia natychmiast!James Oseland, redaktor naczelny Saveur Annia Ciezadlo była specjalnym wysłannikiem The Christian Science Monitor w Bagdadzie oraz The New Republic w Bejrucie. Pisała o kulturze, polityce i Bliskim Wschodzie dla The Nation, Saveur, The Washington Post, The New York Times, The New York Observer i libańskiego Daily Star. Jej artykuł o gotowaniu z irackimi uchodźcami w Bejrucie znalazł się w tomie Best Food Writing w 2009. Annia Ciezadlo mieszka z mężem w Nowym Jorku.
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2012
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
496
Format
13.5x21.5cm
Języki
polski
ISBN
9788327300850
Język oryginału
angielski
Tłumacze
Cieśla-Szymańska Dominika
Tytuł oryginału
Day of Honey
Rodzaj
Książka
EAN
9788327300850
Data premiery
2012-09-19
Kraj produkcji
PL
Producent
Dressler Dublin sp. z o.o
Dodałeś produkt do koszyka

Dzień miodu
14,99 zł
Recenzje