143.12
Medycyna
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Fizjologia żywienia
Wydawnictwo:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Oprawa: Miękka
Opis
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Szczegóły
Rok wydania
2020
Oprawa
Miękka
Ilość stron
410
Format
16.0x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788320058529
Redakcja
Krauss Hanna
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788320058529
Data premiery
2019-10-04
Dodałeś produkt do koszyka
Fizjologia żywienia
143,12 zł
Recenzje