47.3
Historia
Atut
Gospody u stóp Gór Sowich
Studia z dziejów gastronomii Bielawy do 1945 roku
Wydawnictwo:
Atut
Oprawa: Twarda
Opis
19 grudnia w kinoteatrze MOKiS w Bielawie odbyła się promocja książki Rafała Brzezińskiego będącej wynikiem kilkuletnich badań nad dziejami bielawskiej gastronomii do 1945 roku.
Prace nad nią rozpoczęły się już w 2003 roku, a zapoczątkowane zostały opracowaniem i wygłoszeniem tematycznego referatu podczas jednego z seminariów historycznych w Krzyżowej. Autor będąc studentem Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego przez następne lata zgłębiał zagadnienie pod kierunkiem dr. Joanny Nowosielskiej-Sobel oraz prof. Marka Czaplińskiego. Efektem tego było napisanie pracy magisterskiej i jej obrona w ubiegłym roku. Temat okazał się na tyle atrakcyjny, że zainteresował kierownictwo wrocławskiego wydawnictwa ATUT (m.in. miesięcznik ?Sudety?) i przy wsparciu finansowym szeregu podmiotów gospodarczych, osób prywatnych oraz Towarzystwa Przyjaciół Bielawy wydana książka mogła trafić do rąk czytelników.
Składa się ona z czterech obszernych części podzielonych na tematyczne rozdziały. Prezentują one w kolejności: historię bielawskiej gastronomii od początku (XV wieku) do końca XIX wieku, analizę ich rozwoju w latach 20. XX wieku. Następnie autor przedstawia wybrane lokale gastronomiczne i dokonuje ich charakterystyki. Ostatnią zaś część książki zajmuje szczegółowy opis działalności jednej z gospód o nazwie ?Karolinenhof?.
W książce widać doskonały warsztat naukowy młodego bielawskiego historyka oparty na uważnej i szerokiej analizie dostępnych materiałów źródłowych i opracowań. Na uwagę zasługuje też zaprezentowana w tej pozycji wydawniczej archiwalna ikonografia (w większości pochodząca ze zbiorów Tadeusza Łazowskiego). Zawarte zaś w licznych tabelach i wykresach dane umożliwiają szczegółowe przestudiowanie przedstawionych zagadnień. Zachęcając do lektury książki, która zapewne wkrótce trafi do księgarń przytoczyć należy interesujący fragment ze wstępu charakteryzujący funkcję gospód w owym okresie: ?Można powiedzieć, że gospoda była stałym elementem życia każdego mieszkańca Bielawy. Tutaj odbywały się pierwsze młodzieńcze zabawy, uroczystości kościelne, wesela, życie polityczne, czy ostatnie uroczystości jak stypy pogrzebowe?.
Prace nad nią rozpoczęły się już w 2003 roku, a zapoczątkowane zostały opracowaniem i wygłoszeniem tematycznego referatu podczas jednego z seminariów historycznych w Krzyżowej. Autor będąc studentem Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego przez następne lata zgłębiał zagadnienie pod kierunkiem dr. Joanny Nowosielskiej-Sobel oraz prof. Marka Czaplińskiego. Efektem tego było napisanie pracy magisterskiej i jej obrona w ubiegłym roku. Temat okazał się na tyle atrakcyjny, że zainteresował kierownictwo wrocławskiego wydawnictwa ATUT (m.in. miesięcznik ?Sudety?) i przy wsparciu finansowym szeregu podmiotów gospodarczych, osób prywatnych oraz Towarzystwa Przyjaciół Bielawy wydana książka mogła trafić do rąk czytelników.
Składa się ona z czterech obszernych części podzielonych na tematyczne rozdziały. Prezentują one w kolejności: historię bielawskiej gastronomii od początku (XV wieku) do końca XIX wieku, analizę ich rozwoju w latach 20. XX wieku. Następnie autor przedstawia wybrane lokale gastronomiczne i dokonuje ich charakterystyki. Ostatnią zaś część książki zajmuje szczegółowy opis działalności jednej z gospód o nazwie ?Karolinenhof?.
W książce widać doskonały warsztat naukowy młodego bielawskiego historyka oparty na uważnej i szerokiej analizie dostępnych materiałów źródłowych i opracowań. Na uwagę zasługuje też zaprezentowana w tej pozycji wydawniczej archiwalna ikonografia (w większości pochodząca ze zbiorów Tadeusza Łazowskiego). Zawarte zaś w licznych tabelach i wykresach dane umożliwiają szczegółowe przestudiowanie przedstawionych zagadnień. Zachęcając do lektury książki, która zapewne wkrótce trafi do księgarń przytoczyć należy interesujący fragment ze wstępu charakteryzujący funkcję gospód w owym okresie: ?Można powiedzieć, że gospoda była stałym elementem życia każdego mieszkańca Bielawy. Tutaj odbywały się pierwsze młodzieńcze zabawy, uroczystości kościelne, wesela, życie polityczne, czy ostatnie uroczystości jak stypy pogrzebowe?.
Szczegóły
Tytuł
Gospody u stóp Gór Sowich
Podtytuł
Studia z dziejów gastronomii Bielawy do 1945 roku
Autor
Brzeziński Rafał
Wydawnictwo
Wydanie
2
Rok wydania
2007
Oprawa
Twarda
Ilość stron
264
Format
16.6x23.4cm
Języki
polski
ISBN
9788374322539
Rodzaj
Książka
EAN
9788374322539
Kraj produkcji
PL
Producent
Oficyna Wydawnicza ATUT Wrocławskie Wydawnictwo Oświatowe
Dodałeś produkt do koszyka

Gospody u stóp Gór Sowich
47,30 zł
Recenzje