35.56
Książki
SBM
Historia kuchni polowej.
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Wydawnictwo:
SBM
Oprawa: Twarda
35,56 zł
Cena rekomendowana: 59,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Zapłać za 30 dni
Opis
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Szczegóły
Tytuł
Historia kuchni polowej.
Podtytuł
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2024
Oprawa
Twarda
Ilość stron
304
Format
14.5x20.5cm
Języki
polski
ISBN
9788383481852
Rodzaj
Książka
EAN
9788383481852
Dodałeś produkt do koszyka
Historia kuchni polowej.
35,56 zł
Recenzje