65.23
Książki
Poltext
Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej
Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów
Wydawnictwo:
Poltext
Oprawa: Twarda
Opis
Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania. Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania). Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych. Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości. Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego. Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.
Szczegóły
Tytuł
Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej
Podtytuł
Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów
Autor
Anna Sancewicz-Kliś
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2014
Oprawa
Twarda
Ilość stron
440
Format
14.5x20.5cm
Języki
polski
ISBN
9788375613933
Tytuł oryginału
Food, Drinks and Culinary Art in English and Polish Terminology
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788375613933
Data premiery
2014-06-21
Dodałeś produkt do koszyka
Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej
65,23 zł
Recenzje