41.99
Książki kucharskie
Petrus
Kocioł pełen ryb
Wydawnictwo:
Petrus
Oprawa: broszurowa
41,99 zł
Cena rekomendowana: 59,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: 1-3 dni robocze
+ czas dostawy
+ czas dostawy
Zapłać za 30 dni
Opis
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście - przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał - podobnie jak dorsz - doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?
O tych rybach - i o wielu, wielu innych - opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki - specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice.
Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
Mówiąc najkrócej - wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...
Szczegóły
Rok wydania
2023
Oprawa
broszurowa
Ilość stron
304
Format
13x19 cm
ISBN
9788377207246
Rodzaj
Książka
EAN
9788377207246
Data premiery
2023-03-09
Dodałeś produkt do koszyka
Kocioł pełen ryb
41,99 zł
Recenzje