27.2
Książki kucharskie
RM
Korea od kuchni
Wydawnictwo:
RM
Oprawa: Miękka
27,20 zł
Cena rekomendowana: 39,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Zapłać za 30 dni
Opis
Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.
To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej.
To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu. To kuchnia dobra dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. To też kuchnia dla tych, którzy wolą rośliny – bo przecież królują tu wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają posiłek pełen umami!
Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej.
To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu. To kuchnia dobra dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. To też kuchnia dla tych, którzy wolą rośliny – bo przecież królują tu wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają posiłek pełen umami!
Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2023
Oprawa
Miękka
Ilość stron
112
Format
16.5x23.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788381516099
Rodzaj
Książka
EAN
9788381516099
Data premiery
2023-03-16
Dodałeś produkt do koszyka
Korea od kuchni
27,20 zł
Recenzje