65.46
Książki
Atut Oficyna Wydawnicza
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Wydawnictwo:
Atut Oficyna Wydawnicza
Oprawa: Twarda
65,46 zł
Cena rekomendowana: 89,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Szczegóły
Tytuł
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Wydawnictwo
Rok wydania
2017
Oprawa
Twarda
Ilość stron
248
Format
22.0x27.0cm
Języki
polski
ISBN
9788379772605
Redakcja
Lejman Beata
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788379772605
Dodałeś produkt do koszyka
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
65,46 zł
Recenzje