22.02
Książki kucharskie
RM
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
100 najlepszych przepisów
Wydawnictwo:
RM
Oprawa: Miękka
22,02 zł
Cena rekomendowana: 29,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Szczegóły
Tytuł
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
Podtytuł
100 najlepszych przepisów
Autor
Agnieszka Jeż-Kaflik
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2005
Oprawa
Miękka
Ilość stron
184
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788377732946
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788377732946
Dodałeś produkt do koszyka
Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano
22,02 zł
Recenzje