Opis
Tak smakuje Lwów!
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.
Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków. O tym właśnie jest ta doskonała książka!” - Robert Makłowicz
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.
Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków. O tym właśnie jest ta doskonała książka!” - Robert Makłowicz
Kraj produkcji: Polska
Szczegóły
Tytuł
Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
Autor
Wydanie
1
Rok wydania
2023
Oprawa
Twarda
Ilość stron
448
Format
16.5 x 23.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788324086672
Tłumacze
Kotyńska Katarzyna
Rodzaj
Książka
EAN
9788324086672
Data premiery
2023-09-06
Kraj produkcji
PL
Producent
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Dodałeś produkt do koszyka

Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
71,04 zł
Recenzje