19.8
Książki
RM
Kuchnia wegetariańska Smaki świata
Wydawnictwo:
RM
Oprawa: Miękka
19,80 zł
Cena rekomendowana: 29,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu. W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach.Dzisiaj na Zachodzie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa. Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach:Zupy Przystawki i dipy Sałatki Warzywa gotowane Warzywa faszerowane Zapiekanki i dania jednogarnkowe Placki, pikantne przystawki i dodatki Dressingi, sosy i buliony Marynaty O AutorzeArto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów. Zmarł w roku 1987, w wieku 47 lat. Więcej informacji: www.artoderharoutunian.com
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2016
Oprawa
Miękka
Ilość stron
288
Format
23.5x16.4
Języki
polski
ISBN
9788377734742
Język oryginału
angielski
Tłumacze
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
Tytuł oryginału
Classic vegetarian cookery
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788377734742
Dodałeś produkt do koszyka
Kuchnia wegetariańska Smaki świata
19,80 zł
Recenzje