30.4
Książki
Editions Spotkania
Kurpiowskie jadło i obyczaje
Wydawnictwo:
Editions Spotkania
Oprawa: Miękka
30,40 zł
Cena rekomendowana: 39,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii ?Polskie smaki Mikołaja Reya?.Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznegojedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi. Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiskiz odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przyjakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
Szczegóły
Tytuł
Kurpiowskie jadło i obyczaje
Autor
Adam Chętnik
, Katarzyna Chętnik
Wydawnictwo
Rok wydania
2019
Oprawa
Miękka
Ilość stron
144
Format
18.0x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788379653607
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788379653607
Dodałeś produkt do koszyka
Kurpiowskie jadło i obyczaje
30,40 zł
Recenzje