30.98
Dania regionalne
Bernardinum
Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
Wydawnictwo:
Bernardinum
Oprawa: Miękka
30,98 zł
Cena rekomendowana: 44,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów“, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza“). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów“, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza“). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Kraj produkcji: PL
Szczegóły
Tytuł
Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
Autor
Ewa Karolina Cichocka
Wydawnictwo
Rok wydania
2021
Oprawa
Miękka
Ilość stron
308
Format
14.5 x 20.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788381275712
Kraj produkcji
PL
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788381275712
Data premiery
2021-06-15
Kraj produkcji
PL
Producent
Wydawnictwo Bernardinum
Dodałeś produkt do koszyka

Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne
30,98 zł
Recenzje