31.67
Dania regionalne
Bernardinum
Lampart w pomarańczach.
Sycylijskie zapiski kulinarne
Wydawnictwo:
Bernardinum
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
31,67 zł
Cena rekomendowana: 44,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka dzisiaj
Zapłać za 30 dni
Opis
Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów“, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza“). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów“, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza“). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo Bernardinum
Biskupa Dominika 11
83-130 Pelplin (Polska)
tel: 585361757
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł
Lampart w pomarańczach.
Podtytuł
Sycylijskie zapiski kulinarne
Autor
Wydawnictwo
Rok wydania
2021
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
308
Format
14.5x20.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788381275712
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788381275712
Data premiery
2021-06-15
Dodałeś produkt do koszyka
Lampart w pomarańczach.
31,67 zł
Recenzje