33.99
Książki
Bajka
Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
Wydawnictwo:
Bajka
Oprawa: Twarda
33,99 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Outlet: uszkodzenie okładki bez wpływu na treść
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.
Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.
Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.
Szczegóły
Tytuł
Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2020
Oprawa
Twarda
Ilość stron
64
Format
30.5 x27.5 cm
Języki
polski
ISBN
9788365479570
Rodzaj
Książka
Stan
Uszkodzony
EAN
9788365479570
Kraj produkcji
PL
Producent
Bajka Sp. z o.o.
Dodałeś produkt do koszyka

Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
33,99 zł
Recenzje