40.01
Historia
Historia Iagellonica
Media Aeva Dulcia
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Opis
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Szczegóły
Tytuł
Media Aeva Dulcia
Podtytuł
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor
Hryszko Rafał<br />
Wydawnictwo
Seria
Medium Aevum
Rok wydania
2013
Oprawa
Twarda
Ilość stron
270
Języki
polski
ISBN
9788362261697
Rodzaj
Książka
EAN
9788362261697
Kraj produkcji
PL
Producent
Historia Iagellonica
Dodałeś produkt do koszyka

Media Aeva Dulcia
40,01 zł
Recenzje