52.41
Książki
Universitas
Meksyk od kuchni
Od Azteków do Adelity
Wydawnictwo:
Universitas
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Opis
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie ? pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża ? jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Książki z opcji dodruk na życzenie są ujednolicone pod względem wykonania:
- okładka kolorowa wydrukowana na kartonie 250 g/m,
- środek czarno-biały, drukowany na papierze offsetowym 80 g/m,
- oprawa miękka klejona.
Szczegóły
Tytuł
Meksyk od kuchni
Podtytuł
Od Azteków do Adelity
Autor
Susana Osorio-Mrożek
Wydawnictwo
Wydanie
2
Rok wydania
2014
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron
400
Format
14.0x20.5cm
Języki
polski
ISBN
9788324223787
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788324223787
Dodałeś produkt do koszyka
Meksyk od kuchni
52,41 zł
Recenzje