104.82
Książki
Wydawnictwo Naukowe PWN
Mikrobiologia techniczna Tom 2
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Miękka
Opis
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Kraj produkcji: PL
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2018
Oprawa
Miękka
Ilość stron
554
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788301155230
Numer tomu
2
Tytuł tomu
Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Redakcja
Żakowska Zofia
Redakcja
Kowal Krystyna
Redakcja
Libudzisz Zdzisława
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788301155230
Kraj produkcji
PL
Producent
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
Dodałeś produkt do koszyka

Mikrobiologia techniczna Tom 2
104,82 zł
Recenzje