99.74
Książki
Wydawnictwo Naukowe PWN
Mikrobiologia techniczna Tom 2
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Miękka
Opis
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Szczegóły
Autor
Opracowanie zbiorowe
Wydanie
1
Rok wydania
2018
Oprawa
Miękka
Ilość stron
554
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788301155230
Numer tomu
2
Tytuł tomu
Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Redakcja
Żakowska Zofia
Redakcja
Kowal Krystyna
Redakcja
Libudzisz Zdzisława
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788301155230
Dodałeś produkt do koszyka
Mikrobiologia techniczna Tom 2
99,74 zł
Recenzje