39.86
Nauka o literaturze
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Oprawa: Miękka
Opis
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.
Szczegóły
Tytuł
(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Wydawnictwo
Rok wydania
2020
Oprawa
Miękka
Ilość stron
352
Języki
polski
ISBN
9788378659051
Redakcja
Zwolińska Barbara
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788378659051
Dodałeś produkt do koszyka

(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
39,86 zł
Recenzje