24
Nauka o literaturze
Wydawnictwo Naukowe UMK
O sztuce kulinarnej
Ksiąg dziesięć
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe UMK
Oprawa: Miękka
Opis
Tekst, przekład i komentarz Ireneusz Mikołajczyk i Sławomir Wyszomirski.
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
Fragment wstępu
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
Fragment wstępu
Szczegóły
Tytuł
O sztuce kulinarnej
Podtytuł
Ksiąg dziesięć
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
3
Rok wydania
2012
Oprawa
Miękka
Ilość stron
314
Format
14.5x21.0cm
Języki
polski
ISBN
9788323109266
Rodzaj
Książka
EAN
9788323109266
Kraj produkcji
PL
Producent
Wydawnictwo Naukowe UMK
Dodałeś produkt do koszyka

O sztuce kulinarnej
24,00 zł
Recenzje