29.5
Książki
Kurpisz
Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni
Wydawnictwo:
Kurpisz
Oprawa: Miękka
Opis
Czytelnik znajdzie w książce podstawowe informacje na temat historii wykorzystania grzybów przez człowieka, ich wartości odżywczej oraz właściwości leczniczych. Choć doceniamy walory smakowe grzybów, możliwości ich stosowania w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych nie jest powszechnie znana. W medycynie Wschodu od wieków używano wielu gatunków grzybów, jednak w krajach zachodnich zainteresowanie nimi pojawiło się stosunkowo niedawno. chcąc przybliżyć te zagadnienia, autorzy zamieścili opis substancji, które decydują o właściwościach leczniczych, oraz scharakteryzowali gatunki mające korzystny wpływ na zdrowie. Krótko przedstawiono mechanizm oddziaływania poszczególnych substancji na organizm człowieka.Omówione zostały również zasady przetwarzania grzybów w warunkach domowych. W książce zawarto ponadto podstawowe informacje o możliwości uprawy grzybów na działce lub w ogródku. Ponadto metody amatorskiej uprawy takich gatunków, jak boczniak, twardziak czy pierścieniak, co umożliwi Czytelnikom samodzielne wyhodowanie owocników, a następnie wykorzystanie ich w potrawach. Opisano również podstawowe zasady przygotowania i serwowania smacznych potraw grzybowych w sposób bezpiecznych dla zdrowia.W książce znalazło się wiele przepisów na dania z grzybów uprawnych, przede wszystkim pieczarki, boczniaka i twardziaka, jak również grzybów leśnych. Przepisy pochodzą nie tylko z kuchni polskiej, lecz również innych części świata. Potrawy są bardzo zróżnicowane, dostosowane do indywidualnych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Szczegóły
Tytuł
Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni
Autor
Sas-Golak Iwona
, Siwulski Marek
, Sobieralski Krzysztof
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2007
Oprawa
Miękka
Ilość stron
184
Format
14.5x20.5cm
Języki
polski
ISBN
9788389738967
Rodzaj
Książka
EAN
9788389738967
Data premiery
2007-06-06
Kraj produkcji
PL
Producent
Robert Kurpisz Impresariat Kurpisz
Dodałeś produkt do koszyka

Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni
29,50 zł
Recenzje