84.78
Historia
Księży Młyn
Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański
Z dziejów łódzkiej gastronomii
Wydawnictwo:
Księży Młyn
Oprawa: Twarda
84,78 zł
Cena rekomendowana: 99,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Kup teraz,Zapłać za 30 dni
Opis
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu Rektyfikacji Warszawskiej (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek kołduny litewskie na bulionie, środa golonka z grochem purée, czwartek i niedziela flaki garnuszkowe z grzankami, piątek ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu Rektyfikacji Warszawskiej (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek kołduny litewskie na bulionie, środa golonka z grochem purée, czwartek i niedziela flaki garnuszkowe z grzankami, piątek ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.
Szczegóły
Tytuł
Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański
Podtytuł
Z dziejów łódzkiej gastronomii
Autor
Mirosław Jaskulski
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2012
Oprawa
Twarda
Ilość stron
228
Format
20.5x29.0cm
Języki
polski
ISBN
9788377291658
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788377291658
Data premiery
2012-12-05
Dodałeś produkt do koszyka
Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański
84,78 zł
Recenzje