16.47
Dania regionalne
Olesiejuk
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Wydawnictwo:
Olesiejuk
Oprawa: Twarda
16,47 zł
Cena rekomendowana: 19,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś
Szczegóły
Tytuł
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Autor
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo
Autor
Opracowanie zbiorowe
Rok wydania
2015
Oprawa
Twarda
Ilość stron
144
Format
19.0x25.0cm
Języki
polski
ISBN
9788327431059
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788327431059
Data premiery
2015-11-17
Dodałeś produkt do koszyka
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
16,47 zł
Recenzje