31.4
Książki
Olimp Media
Przysmaki kresowe
Polskie tradycje kulinarne
Wydawnictwo:
Olimp Media
Seria:
Polskie tradycje kulinarne
Oprawa: Twarda
Opis
Poznaj smaki polskich kresów!
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Szczegóły
Tytuł
Przysmaki kresowe
Podtytuł
Polskie tradycje kulinarne
Autor
Wydawnictwo
Olimp Media
Seria
Polskie tradycje kulinarne
Wydanie
1
Rok wydania
2009
Oprawa
Twarda
Ilość stron
160
Format
14x20 cm
ISBN
978-83-615-1345-2
EAN
9788361513452
Data premiery
2009-07-16
Kraj produkcji
PL
Producent
OLIMP MEDIA Sp. z o.o. Sp. komandytowa
ul. Otwarta 13
60-008 Poznań
PL
60-008 Poznań
PL
Dodałeś produkt do koszyka

Przysmaki kresowe
31,40 zł
Recenzje