31.4
Książki
Olimp Media
Przysmaki kresowe
Polskie tradycje kulinarne
Opis
Poznaj smaki polskich kresów!
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Szczegóły
Tytuł
Przysmaki kresowe
Podtytuł
Polskie tradycje kulinarne
Autor
Wydawnictwo
Seria
Polskie tradycje kulinarne
Wydanie
1
Rok wydania
2009
Oprawa
Twarda
Ilość stron
160
Format
14x20 cm
ISBN
978-83-615-1345-2
EAN
9788361513452
Data premiery
2009-07-16
Kraj produkcji
PL
Producent
OLIMP MEDIA Sp. z o.o. Sp. komandytowa
ul. Otwarta 13
60-008 Poznań
PL
60-008 Poznań
PL
Dodałeś produkt do koszyka

Przysmaki kresowe
31,40 zł
Recenzje