29.9
Książki
Videograf II
Śląska kucharka doskonała
Wydawnictwo:
Videograf II
Oprawa: Twarda
Opis
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. Wstęp do książki napisała prof. Dorota Symonides wybitna znawczyni historii i kultury Śląska.
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2009
Oprawa
Twarda
Ilość stron
272
Format
16.4x24.1cm
Języki
polski
ISBN
9788371836671
Rodzaj
Książka
EAN
9788371836671
Data premiery
2009-02-05
Kraj produkcji
PL
Producent
Wydawnictwa Videograf SA
Dodałeś produkt do koszyka

Śląska kucharka doskonała
29,90 zł
Recenzje