30.63
Socjologia
Scholar
Smak zmiany
Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Wydawnictwo:
Scholar
Oprawa: Twarda
30,63 zł
Cena rekomendowana: 35,70 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: 1 - 3 dni robocze
+ czas dostawy
+ czas dostawy
Zapłać za 30 dni
Opis
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. () Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.z przedmowy Jerzego Wilkina
Szczegóły
Tytuł
Smak zmiany
Podtytuł
Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Autor
Wydawnictwo
Temat
Wydanie
1
Rok wydania
2014
Oprawa
Twarda
Ilość stron
284
Języki
polski
ISBN
9788373837072
Liczba tomów
1
Numer tomu
1
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788373837072
Data premiery
2014-04-15
Dodałeś produkt do koszyka
Smak zmiany
30,63 zł
Recenzje