72.03
Historia
Wydawnictwo Naukowe PWN
Smaki dwudziestolecia
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Twarda
Opis
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.
Szczegóły
Tytuł
Smaki dwudziestolecia
Podtytuł
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2011
Oprawa
Twarda
Ilość stron
184
Format
16.8x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788301167493
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788301167493
Data premiery
2011-10-13
Dodałeś produkt do koszyka
Smaki dwudziestolecia
72,03 zł
Recenzje