loading
Status zamówienia
61 651 55 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
33.11 Książki Buchmann

Sól i pieprz. Cała gama ostrości

Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: Zintegrowana
33,11 zł
Cena rekomendowana: 39,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: poniedziałek 15.12.2025

Opis

Chcemy zaprosić cię do rozgrzewającej zabawy w testowanie gamy ostrych smaków. Odczucie, co jest tylko pikantne, a co już pali przełyk, stanowi kwestię indywidualnej wrażliwości, przyjęliśmy więc własną klasyfikację ostrości potraw, dzieląc potrawy na pikantne, ostre i „piekielne”.

Dobra wyrazista kuchnia nie może obyć się bez przypraw. Najczęściej używanymi są z pewnością sól i pieprz – to duet obowiązkowy, dzięki któremu jedzenie nie jest mdłe ani nijakie. Jednak, aby dania nabrały zdecydowanej pikanterii, trzeba doprawić je mocniej.

Do najważniejszych przypraw nadających potrawom pikantny charakter należą różne odmiany chilli: cayenne, jalapeno, habanero, piri piri i tabasco, a także czosnek, chrzan oraz imbir.

Ważna jest nie tylko ilość, ale także postać dodanej przyprawy. Świeży pieprz, chili,
ząbek czosnku czy korzeń imbiru zawsze będą miały większą moc niż proszek z torebki. Pikantność potrawy wzmacniają również określone kompozycje przypraw.

Nie wszystkie przyprawy pozwalają na uzyskanie najwyższego stopnia ostrości. Chrzan zwyczajowo dodaje się w takich ilościach, aby danie było pikantne, ewentualnie ostre – jak choćby krem czy sos chrzanowy. Natomiast gwarancją piekielnego smaku jest jedna z najostrzejszych papryczek – habanero, którą należy używać z dużą ostrożnością.

Testowanie smaków to znakomita okazja do kucharskich eksperymentów
oraz odkrywania nowych, tak dzisiaj modnych niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych.

Szczegóły

Tytuł
Sól i pieprz. Cała gama ostrości
Wydawnictwo
Oprawa
Zintegrowana
Ilość stron
192
Format
23.5 x 19.0
ISBN
9788328056077
Rodzaj
Książka
EAN
9788328056077
Data premiery
2025-05-13
Kraj produkcji
PL
Producent
Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Marszałkowska 116/122
00-017 Warszawa
PL
22 826 08 82
[email protected]
Podmiot odpowiedzialny
Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Marszałkowska 116/122
00-017 Warszawa
PL
22 826 08 82
[email protected]

Recenzje

Brak recenzji
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
33,11 zł
Cena rekomendowana: 39,99 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: poniedziałek 15.12.2025
Dodałeś produkt do koszyka
Sól i pieprz. Cała gama ostrości - Opracowanie zbiorowe
Sól i pieprz. Cała gama ostrości
Opracowanie zbiorowe
33,11 zł
Przejdź do koszyka
33,11 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
Tami
O firmie
Dane firmowe
dobraksiazka.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO