34.09
Książki
PWE
Specjalności kuchni polskiej
Wydawnictwo:
PWE
Oprawa: Twarda
34,09 zł
Cena rekomendowana: 39,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Specjalności kuchni polskiej to najnowszy zbiór przepisów charakterystycznych dla współczesnej kuchni polskiej. Są to przepisy znane, sprawdzone, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, nowoczesne od strony współczesnych zasad żywieniowych, uwzględniające upodobania kulinarne Polaków. Znajdziecie Państwo tu wiele przepisów na przysmaki przyrządzane zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje.
Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez pokolenia, a zawirowania historyczne sprawiły, że do polskiej kuchni weszło wiele nowych potraw. Mieszały się smaki i aromaty. Mamy więc potrawy całkowicie polskie, ale i potrawy z innych kuchni, które przygotowywane w polski sposób tak wrosły w naszą tradycję, iż są uważane za czysto polskie. Współcześnie kuchnia polska wciąż wzbogaca się też o nowe potrawy. Pochodzą one często z kuchni odległych regionów świata. Przygotowywanie potraw musi się obecnie opierać na aktualnej wiedzy o zasadach żywienia, aby potrawy były i smaczne, i zdrowe. Trzeba więc pamiętać, że dzisiaj preferowane są potrawy niezbyt tłuste, lżejsze, łatwiej strawne, z dużą ilością warzyw. Codzienne zagonienie i szybkie tempo życia nie sprzyjają delektowaniu się jedzeniem. Ale należy dbać, aby przyrządzane potrawy były smaczne i estetycznie podane, bo to nie tylko pomaga zaspokoić głód, ale może też poprawić humor, ułatwić kontakty międzyludzkie i wzbogacić wzajemne relacje.
Autorzy zaproponowali przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez pokolenia, a zawirowania historyczne sprawiły, że do polskiej kuchni weszło wiele nowych potraw. Mieszały się smaki i aromaty. Mamy więc potrawy całkowicie polskie, ale i potrawy z innych kuchni, które przygotowywane w polski sposób tak wrosły w naszą tradycję, iż są uważane za czysto polskie. Współcześnie kuchnia polska wciąż wzbogaca się też o nowe potrawy. Pochodzą one często z kuchni odległych regionów świata. Przygotowywanie potraw musi się obecnie opierać na aktualnej wiedzy o zasadach żywienia, aby potrawy były i smaczne, i zdrowe. Trzeba więc pamiętać, że dzisiaj preferowane są potrawy niezbyt tłuste, lżejsze, łatwiej strawne, z dużą ilością warzyw. Codzienne zagonienie i szybkie tempo życia nie sprzyjają delektowaniu się jedzeniem. Ale należy dbać, aby przyrządzane potrawy były smaczne i estetycznie podane, bo to nie tylko pomaga zaspokoić głód, ale może też poprawić humor, ułatwić kontakty międzyludzkie i wzbogacić wzajemne relacje.
Autorzy zaproponowali przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
Szczegóły
Wydanie
1
Rok wydania
2012
Oprawa
Twarda
Ilość stron
196
Format
22.4x22.2cm
Języki
polski
ISBN
9788320819953
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788320819953
Kraj produkcji
PL
Producent
Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A.
Dodałeś produkt do koszyka

Specjalności kuchni polskiej
34,09 zł
Recenzje