36.23
Książki kucharskie
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Uniwersytecka książka kucharska
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Oprawa: Twarda
Opis
Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie). Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.
Szczegóły
Tytuł
Uniwersytecka książka kucharska
Autor
Wydawnictwo
Rok wydania
2016
Oprawa
Twarda
Ilość stron
192
Format
14.9x30.5
Języki
polski
ISBN
9788323523383
Redakcja
Kurczewski Jacek
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788323523383
Dodałeś produkt do koszyka
Uniwersytecka książka kucharska
36,23 zł
Recenzje