60.38
Książki
Dom Wydawniczy PWN
W kuchni jak na wojnie
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Wydawnictwo:
Dom Wydawniczy PWN
Oprawa: Twarda
60,38 zł
Cena rekomendowana: 64,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: 1-2 dni robocze
+ czas dostawy
+ czas dostawy
Zapłać za 30 dni
Opis
Kto gotował obiady czwartkoweSkąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckimJak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuskaWielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Mauricea Edmonda Saillanda Curnonskyego współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Szczegóły
Tytuł
W kuchni jak na wojnie
Podtytuł
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2015
Oprawa
Twarda
Ilość stron
264
Format
20.0x24.0cm
Języki
polski
ISBN
9788377059272
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788377059272
Dodałeś produkt do koszyka
W kuchni jak na wojnie
60,38 zł
Recenzje