121.58
Medycyna
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Wydawnictwo:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Oprawa: Miękka
Opis
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Szczegóły
Tytuł
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor
Wydawnictwo
Wydanie
7
Rok wydania
2019
Oprawa
Miękka
Ilość stron
150
Format
28.5x20.5cm
Języki
polski
ISBN
9788320055863
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788320055863
Dodałeś produkt do koszyka
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
121,58 zł
Recenzje