30.52
Książki
Poznańskie
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
30,52 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: jutro (piątek 22.11.2024)
Zapłać za 30 dni
Opis
Z tej książki dowiesz się:
- Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
- Kto przywiózł tofu z Azji?
- Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
- Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
- Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!
Szczegóły
Tytuł
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Autor
Wydawnictwo
Seria
Rok wydania
2022
Oprawa
Miękka
Ilość stron
296
Języki
polski
ISBN
978-83-67324-95-3
Rodzaj
Książka
EAN
9788367324953
Data premiery
2022-09-28
Dodałeś produkt do koszyka
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
30,52 zł
Recenzje