loading
Status zamówienia
61 651 55 95
Zaloguj się
Funkcja dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto aby otrzymać powiadomienie o dostępności.
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się przy pomocy
Nie masz konta?
Zarejestruj się
30.52 Książki Poznańskie

Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

Wydawnictwo: Poznańskie
Seria: Zrozum
Oprawa: Miękka
30,52 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: jutro (piątek 22.11.2024)
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni

Opis

Z tej książki dowiesz się:
  • Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
  • Kto przywiózł tofu z Azji?
  • Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
  • Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
  • Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?

Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?

Natalia Mętrak-Ruda
, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!

Szczegóły

Tytuł
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Wydawnictwo
Seria
Rok wydania
2022
Oprawa
Miękka
Ilość stron
296
Języki
polski
ISBN
978-83-67324-95-3
Rodzaj
Książka
EAN
9788367324953
Data premiery
2022-09-28

Recenzje

Brak recenzji
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Twoja recenzja
Twoja ocena:
Dziękujemy za dodanie opinii!
Pojawi się po weryfikacji administaratora.
30,52 zł
Cena rekomendowana: 49,90 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: jutro (piątek 22.11.2024)
Kup teraz,
Zapłać za 30 dni
Dodałeś produkt do koszyka
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda
Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Natalia Mętrak-Ruda
30,52 zł
49,90 zł
Przejdź do koszyka
30,52 zł
Rabaty do 45% non stop Rabaty do 45% non stop
Ponad 200 tys. produktów Ponad 200 tys. produktów
Bezpieczne zakupy Bezpieczne zakupy
Tami
O firmie
Dane firmowe
dobraksiazka.pl
ul. Starołęcka 7
61-361 Poznań [email protected]
Poczta polska DPD Orlen Paczka InPost
Przelewy24 BLIK VISA MASTERCARD PAYPO