22.85
Historia
EMG
Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura
Wydawnictwo:
EMG
Seria:
Żydowscy obywatele Krakowa
22,85 zł
Cena rekomendowana: 35,00 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Wysyłka: jutro (wtorek 19.11.2024)
Zapłać za 30 dni
Opis
Wydawnictwo EMG ma zaszczyt przedstawić Kuchnię i kulturę trzeci tom notesu do czytania z serii Żydowscy obywatele Krakowa. Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.
Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.
Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji.
Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.
Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.
Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji.
Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.
Szczegóły
Tytuł
Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura
Autor
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo
Autor
Opracowanie zbiorowe
Ilość stron
164
Format
15 x 21 cm
ISBN
9788363464295
Rodzaj
Książka
Stan
Nowy
EAN
9788363464295
Dodałeś produkt do koszyka
Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura
22,85 zł
Recenzje