59.9
Zdrowie i uroda
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Miękka
Opis
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi:- identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym- określać przyczyny tych problemów- wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Szczegóły
Tytuł
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Autor
Gawęcki Jan
, Roszkowski Wojciech
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2009
Oprawa
Miękka
Ilość stron
408
Format
16.5x23.5cm
Języki
polski
ISBN
9788301157357
Rodzaj
Książka
EAN
978830115735701
Kraj produkcji
PL
Producent
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
Dodałeś produkt do koszyka

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
59,90 zł
Recenzje