44.9
Zdrowie i uroda
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Oprawa: Miękka
Opis
Podręcznik akademicki, napisany przez znakomitych specjalistów żywieniowców oraz klinicystów zajmujących się tą problematyką zawiera współczesną wiedzę na temat:- zasad i praktycznych wskazań co do właściwego żywienia w różnych okresach życia (niemowlęta i dzieci, dorośli zależnie od aktywności fizycznej, kobiety ciężarne, osoby starsze);- roli żywienia w powstawaniu, zapobieganiu i leczeniu najczęstszych chorób od patologii wieku dziecięcego przez niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimię, choroby metaboliczne (cukrzyca, dna, hiperlipidemie), choroby układu krążenia (nadciśnienie), przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, stawów, aż do osteoporozy i nowotworów;- organizacyjnych, technicznych i instytucjonalnych sposobów zaspokajania potrzeb pokarmowych chorego człowieka żywienie w szpitalach i uzdrowiskach, ocena zbiorowego żywienia oraz poradnictwa dietetycznego.Na szczególną uwagę zasługują rozdziały dotyczące:- żywienia pozajelitowego i dojelitowego,- obustronnie ujętej interakcji leków z żywnością.Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i domach opieki społecznej.
Szczegóły
Tytuł
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Wydawnictwo
Wydanie
1
Rok wydania
2008
Oprawa
Miękka
Ilość stron
340
Format
16.8x23.6cm
Języki
polski
ISBN
9788301139483
Numer tomu
2
Redakcja
Hasik Jan
Redakcja
Gawęcki Jan
Rodzaj
Książka
EAN
978830113948305
Kraj produkcji
PL
Producent
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
Dodałeś produkt do koszyka

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
44,90 zł
Recenzje