33.08
Książki
Astrum
Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...
Wydawnictwo:
Astrum
33,08 zł
Cena rekomendowana: 42,60 zł
Cena okładkowa/rekomendowana przez wydawcę/producenta.
Produkt chwilowo niedostępny
Powiadom o dostępności
Opis
Autora Anna Wrzochal w książce Żywienie jako element profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych mierzy się z pojęciem tzw. żywności funkcjonalnej, opisanej wcześniej w książce Lecha Tkaczyka Dieta funkcjonalna, zwanym także żywieniem medycznym.
Jest to położenie nacisku oraz umiejętności w przygotowywaniu posiłków z takich produktów spożywczych, które pełne są czynników bioaktywnych, które mogą wspomóc odporność organizmu, dadzą mu siłę ma utrzymanie się w dobrym chroniąc go przed niektórymi schorzeniami.Słowem autorka w książce w sposób bardzo przystępny opisuje wykorzystanie żywności jako specyficznego leku w leczeniu określonych schorzeń. W tej książce skupia się na chorobach o charakterze nowotworym.
Żywienie to przyporządkowane jest zawsze dla określonej grupy wiekowej, płci, wagi oraz stanu chorobowego. Generalnie uważa się dzisiaj,że za zdrowie człowieka,walkę z każdym schorzeniem odpowiada system immunologiczny. System ten musi być w sposób właściwy traktowany, dokarmiany.
Związki,czynniki aktywne odpowiedzialne za odporność dostarczane do organizmu, a opisane w książce są niezwykle pomoce w samo zwalczaniu chorób nowotworowych. Należą do nich wszelkie rośliny mające w swoim składzie związki niszczące wolne rodniki, oksydanty, flawonoidy itd. Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, nie tylko dla osób chorych na nowotwory, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty.Ważnym związkiem jest tzw. betaglucan- mało osób o nim wie i docenia go.
Ale autorka we wstępie mówi także o tym,że jej książka przeznaczona jest nie tylko dla osób, u których zdiagnozowano nowotwór. To idealna lektura dla każdego, ponieważ duża część książki dotyczy także profilaktyki a jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć. Informacje dotyczące diagnostyki oraz sposobów leczenia niezwiązanych z żywieniem zostały napisane w oparciu o literaturę, nie praktykę. Mają one na celu nakreślić czytelnikowi cały obraz choroby nowotworowej, nie tylko tytułowe żywienie.
Informacje zawarte w tej książce nie powinny pociągać za sobą samodzielnych prób leczenia choroby nowotworowej czy też rezygnacji z leczenia w szpitalu. Porady i wskazówki dotyczące sposobu odżywiania nie powinny zastąpić także wizyty u lekarza czy dietetyka. Każda osoba jest bowiem inna i wymaga indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Zapraszam do lektury tej książki.
Jest to położenie nacisku oraz umiejętności w przygotowywaniu posiłków z takich produktów spożywczych, które pełne są czynników bioaktywnych, które mogą wspomóc odporność organizmu, dadzą mu siłę ma utrzymanie się w dobrym chroniąc go przed niektórymi schorzeniami.Słowem autorka w książce w sposób bardzo przystępny opisuje wykorzystanie żywności jako specyficznego leku w leczeniu określonych schorzeń. W tej książce skupia się na chorobach o charakterze nowotworym.
Żywienie to przyporządkowane jest zawsze dla określonej grupy wiekowej, płci, wagi oraz stanu chorobowego. Generalnie uważa się dzisiaj,że za zdrowie człowieka,walkę z każdym schorzeniem odpowiada system immunologiczny. System ten musi być w sposób właściwy traktowany, dokarmiany.
Związki,czynniki aktywne odpowiedzialne za odporność dostarczane do organizmu, a opisane w książce są niezwykle pomoce w samo zwalczaniu chorób nowotworowych. Należą do nich wszelkie rośliny mające w swoim składzie związki niszczące wolne rodniki, oksydanty, flawonoidy itd. Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, nie tylko dla osób chorych na nowotwory, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty.Ważnym związkiem jest tzw. betaglucan- mało osób o nim wie i docenia go.
Ale autorka we wstępie mówi także o tym,że jej książka przeznaczona jest nie tylko dla osób, u których zdiagnozowano nowotwór. To idealna lektura dla każdego, ponieważ duża część książki dotyczy także profilaktyki a jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć. Informacje dotyczące diagnostyki oraz sposobów leczenia niezwiązanych z żywieniem zostały napisane w oparciu o literaturę, nie praktykę. Mają one na celu nakreślić czytelnikowi cały obraz choroby nowotworowej, nie tylko tytułowe żywienie.
Informacje zawarte w tej książce nie powinny pociągać za sobą samodzielnych prób leczenia choroby nowotworowej czy też rezygnacji z leczenia w szpitalu. Porady i wskazówki dotyczące sposobu odżywiania nie powinny zastąpić także wizyty u lekarza czy dietetyka. Każda osoba jest bowiem inna i wymaga indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Zapraszam do lektury tej książki.
Szczegóły
Rok wydania
2018
Ilość stron
150
ISBN
9788372779892
Stan
Nowy
EAN
9788372779892
Kraj produkcji
PL
Producent
Wydawnictwo Astrum
Dodałeś produkt do koszyka

Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...
33,08 zł
Recenzje